Ruimtevaart is een populair onderwerp in de klas. Dat is niet zo raar, want ruimtevaart maakt een steeds belangrijker onderdeel uit van ons dagelijks bestaan. Denk maar aan live-uitzendingen op televisie en de navigatie in auto’s. We kunnen ons een wereld zonder ruimtevaart niet meer voorstellen!
En wanneer je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, realiseer je je pas echt hoe mooi en bijzonder, maar ook hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is!
Lesbrief
Speciaal voor alle juffen en meesters die met ruimtevaart en astronauten aan de slag gaan bij het boek 3, 2, 1, GO! hebben we een gratis lesbrief ontwikkeld. Deze is zowel op school als thuis te gebruiken.
Je kunt de lesbrief hier downloaden.
SpaceBuzz
SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en de techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim 15 meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality.
Leerlingen ervaren de aarde als een blauwe oase van leven in een onherbergzaam heelal.
Eenmaal terug op aarde werken de leerlingen aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd aan de hand van de thema’s STEM, ruimtevaart en de planeet aarde.
De lessen zijn zeer praktisch uitgewerkt voor leerkrachten. Alle lessen worden ondersteund door een laagdrempelige, aantrekkelijke digitale leeromgeving: het ‘Mission Control Center’.
Scholen kunnen hun interesse aangeven bij de SpaceBuzz Foundation via Spacebuzz.nl
Ruimtevaart in de klas
Juffen en meesters kunnen lesmateriaal downloaden via ESERO NL.
Techniekpact
André is ambassadeur van Techniekpact om kinderen, PABO-studenten en docenten te enthousiasmeren voor techniek en techniekonderwijs. Wetenschap en techniek spelen een belangrijke rol bij het bedenken van oplossingen voor het milieu en duurzaamheid. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Als ambassadeur van het Techniekpact zet André Kuipers zich in om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor een bètatechnische opleiding.